Cum contribuie natura la dezvoltarea zonei tale?
Aceasta este întrebarea care ne-a preocupat pe parcursul ultimilor doi ani. Ne-am dorit să identificăm, să analizăm, să învățăm, dar mai ales să conștientizăm că natura încă are cel mai mare impact asupra vieții noastre. Fără serviciile ecosistemelor pe care le avem în jurul nostru, deseori neluate în seamă, practic nu am exista. Chiar dacă proiectul „Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme din siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică” a demonstrat valoarea economică a câtorva servicii, valoarea intrinsecă a acestora se referă la impactul direct asupra bunăstării noastre – fie ea materială sau spirituală.
Cele mai importante servicii ecosistemice studiate au fost: fânul și furajele asigurate de pajiști, materialul lemnos, plantele medicinale - ciupercile - fructele din pădure, mierea – nectarul, polenizarea, retenția apei și protecția împotriva eroziunii, protecția împotriva schimbărilor climatice, atracția turistică și identitatea locală, diversitatea și naturalețea peisajului și fertilitatea solului (ultimele trei fiind indicatori de stare ai ecosistemelor). Inițial localnicii au identificat 35 de servicii ecosistemice, șapte din ele au fost cartografiate și șase evaluate economic. Din evaluarea economică a celor 20% din serviciile ecosistemice folosite de localnici s-a obținut suma impresionantă de 57 milioane RON /an, ca contribuție a naturii la economia arealului studiat.
Toate aceste valori, culturale și economice, precum și metodele de analiză, interpretare și concluzionare au fost prezentate comunităților locale și publicului în general prin trei conferințe zonale, la Miercurea Nirajului - 27 martie, Sângeorgiu de Pădure – 28 martie și Târgu-Mureș 29 martie. Peste 130 de participanți au avut oportunitatea de a dezbate aceste teme, și poate cel mai important, să își însușească concluzii pertinente în privința viitorului din comunitățile în care trăiesc.
Una dintre cele mai importante concluzii complementare derivate din acest proiect este că oamenii și comunitățile sunt baza oricărei schimbări, iar natura poate oferi bunăstare acelora care pot să întrevadă și să conlucreze pentru un viitor dezvoltat prin activități durabile.
Publicațiile cu concluziile proiectului „Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme din siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică” se pot consulta pe pagina web a Grupului Milvus - (http://www.milvus.ro/ecoservices).