16.07. 2015, Tg.Mureș
Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş în colaborare cu Academia Maghiară şi CEEweb for Biodiversity (o coaliţie europeană de organizaţii de mediu) lansează un proiect de cartare şi identificare a serviciilor ecosistemelor din situl Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică, rezultatele cercetării vor fi cuprinse într-un studiu privind contribuţia serviciilor ecosistemelor la principalele sectoare economice.
Proiectul cu titlul “Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj-Târnava Mică” beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 402.340,41€ / 1.775.327,08 lei prin Granturi SEE în cadrul programului RO02 „Biodiversitate și Servicii ale Ecosistemelor”. Operatorul de program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Apa curată de izvor, oxigenul atât de necesar vieţii de pe glob, frumuseţea şi utilitatea pajiştilor, mirajul polenizării şi implicit produsele agricole ne sunt atât de familiare încât le considerăm fireşti, fără a le acorda o valoare deosebită. Toate aceste sunt asigurate de ecosistemele naturale prin aşa numitele servicii de ecosistem.
„Serviciile ecosistemelor sunt componente ale naturii consumate sau utilizate direct pentru a asigura bunăstarea umană, aşadar este rolul nostru şi responsabilitatea noastră, a oamenilor, să ne preocupăm, dar mai ales să protejăm ecosistemele, ca acestea la rândul lor să ne asigure – pe termen lung - condițiile de bază pentru o viață umană” subliniază managerul de proiect Kelemen Katalin.
Potenţialul socio-ecologic al zonei poate dezvolta o economie verde bazată pe utilizarea sustenabilă şi corectă a ecosistemelor. De exemplu: peisajele naturale şi seminaturale formate de o agricultură extensivă în combinaţie cu existenţa habitatelor naturale oferă condiții ideale pentru dezvoltarea turismului într-o manieră care să nu aducă prejudicii serviciilor de ecosistem.Prin proiectul intitulat “Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj-Târnava Mică”partenerii vor carta serviciile de ecosistem și vor analiza starea și integritatea acestora. Componenta de comunicare a proiectului are ca prim scop îmbunătăţirea gradului de conştientizare a factorilor implicaţi (fermieri, autorităţi regionale, locale, IMM-uri, populaţia din zona proiectului) cu privire la contribuția serviciilor ecosistemelor în principalele sectoare economice și importanța susținerii acestor servicii în integritatea lor (implicit menținerea ecosistemelor într-o stare de conservare favorabilă).
# # #
Informaţii suplimentare
Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj-Târnava Mică, Niraj-MAES
Proiectul se concentrează pe o zonă de 91.000 Ha, acoperită de următoarele arii protejate Natura 2000:
- ROSPA0028 –Dealurile Târnavelor –Valea Nirajului (86.073 ha)
- ROSCI0297 –Dealurile Târnavei Mici Bicheș (37.082 ha)
- ROSCI0384 –Râul Târnava Mică (331 ha)
- ROSCI0186 Pădurile de Stejar pufos de pe Târnava Mare (240 ha)
Principalele caracteristici ale zonei de proiect:
- Este o zonă extinsă, coerentă din punct de vedere geografic, acoperită de arii protejate (astfel conservarea biodiversității și a serviciilor ecosistemelor este o prioritate aici);
- Coexistența tradițională între oameni și natură. Proiectul poate contribui la continuarea activităților economice sustenabile, caracteristice de secole acestei zone;
- Rezultatele proiectului sunt relevante pentru județele învecinate și pentru alte zone similare din România, pot fi transferate ușor;
- Asociația „Grupul Milvus” și comunitățile locale sunt responsabile împreună pentru gestiunea ariilor protejate ceea ce crează o situație ideală pentru integrarea rezultatelor proiectului în deciziile practice ce urmează și gestiunea terenului după finalizarea proiectului.
Proiectul cu titlul “Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj-Târnava Mică” beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 402.340,41€/ 1.775.327,08 lei prin prin Granturi SEE 2009-2014 în cadrul programului RO02 „Biodiversitate și Servicii ale Ecosistemelor”. Obiectivul general al proiectului este cartarea şi identificarea principalelor servicii ale ecosistemelor din cadrul ariei acoperite de prezentul proiect, care vor fi cuprinse într-un studiu privind contribuţia serviciilor ecosistemelor la principalele sectoare economice.