Care sunt cele mai importante servicii ecosistemice din regiunea Niraj-Târnava Mică? Prima întâlnire SAB a adus raspunsuri interesante: localnicii văd un potențial mare, dar neexploatat, în turism. Pe data de 1 iulie, SAB s-a reunit în prima sa întâlnire în cadrul proiectului recent lansat “Cartografierea și Evaluarea Serviciilor Ecosistemice în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj-Târnava Mică”. Serviciile ecosistemice sunt totalitatea beneficiilor tangible și intangibile pe care ecosistemele naturale sau modificate de către oameni le furnizează societății și care, de altfel sunt vitale pentru bunăstarea omenirii.
Comitetul a fost format din reprezentanți ai diferitelor sectoare economice, care și-au oferit contribuția profesională pentru a identifica serviciile ecosistemice cheie și a discuta problemele legate de utilizarea fondului funciar în zonă. Aceștia au fost invitați din sectoarele cele mai afectate de modul de folosire al fondului funciar, cum ar fi agricultura, silvicultura, vânătoarea, turismul, protecția mediului și administrarea apelor. În baza interviurilor derulate anterior cu localnicii, comitetul a identificat cele mai importante servicii ecosistemice din zonă. De asemenea, localnicii au ajutat la identificarea celor mai presante probleme legate de modul în care fondul funciar este folosit, aceștia au pus accent în special pe schimbările în modul de administrare al apelor și a practicile agricole. Comitetul a căzut de acord că o investigație în identificarea potențialului agroturistic ar putea reprezenta un domeniu de cercetare care să integreze ambele probleme.
Dintr-o listă de 22 de servicii ecosistemice identificate pe durata interviurilor, următoarele 13 au fost selectate ca fiind servicii cheie (ordonate după importanță): resursele de apă, identitatea locală, fertilitatea solului, combaterea eroziunii, turismul, carnea de vânat și vânătoarea, fructele sălbatice și ciupercile, polenizarea și albinele, resursele lemnoase, reglarea climatului global, livezile extensive, iarba și fânul, posibilitatea de a dobândi cunoștințe noi, reglarea climatului local.
În etapa următoare, coordonatorii de proiect vor evalua și cartografia sistemele ecosistemice cu ajutorul unor chestionare și ateliere de lucru specifice. De asemenea, se vor crea scenarii pe termen lung ce vor evalua condițiile unor servicii de ecosistem tipice. Comitetul SAB se va întâlni de încă trei ori în perioada următoare pentru a oferi sugestii și recomandări partenerilor de proiect, în scopul de a ajusta cercetarea la nevoile locale și de a obține rezultate relevante la nivel local.