Parteneri: Asociația Grupul Milvus

Milvus logo

Parteneri: EEA Grants

EEA logo

Parteneri: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Goverment logo

Parteneri: MTA Ökológiai Munkacsoport

MTA logo

CEEweb a Biológiai Sokféleségért

CeeWeb logo

Header link

Language Switcher - RO

Închipuiți-vă anul 2040!

Închipuiți-vă o lume nouă pe vechile meleaguri.

Instinctul v-ar spune că lucrurile s-au schimbat, copiii au crescut și sunt de aceeași vârstă ca și dumneavoastră, acum când citiți aceste rânduri, și trăiesc într-o lume în continuă schimbare. E mai cald, vremea este imprevizibilă, cu bruște și dese schimbări (de ex.: furtuni mari), toamna e mai caldă, iar zăpada abia dacă mai cade. Seceta e mai lungă, precipitații din ce în ce mai rare, schimbările climatice afectează drastic viața oamenilor!

Lumea este globalizată, materia primă, marfa și informațiile circulă liber între continente. Tehnologia s-a schimbat radical, a evoluat la niveluri pe care abia ni le putem imagina, însă e accesibilă doar celor care și-o permit.

Scenariul este parte a unui exercițiu de imaginație care a avut loc la Sângeorgiul de Pădure, în cadrul proiectului „ Cartarea și evaluarea serviciilor de ecosistem din regiunea Niraj – Târnava Mare”, cu participarea a 22 reprezentanți ai comunităților locale din zona de proiect.

Împărțiți în patru grupe de lucru și contexte diferite de interpretare a viitorului zonei în care locuiesc, participanții au elaborat scenarii în funcție de: modul de evoluție a comunității (dezvoltarea unei comunități puternice, solidare, capabile de influențare a politicilor locale sau dimpotrivă degradarea ei în toate aspectele amintite) și cadrele legislative - atât la nivel național, cât și european. Astfel, scenariul a fost pus în următoarele patru contexte: o comunitate puternică cu o legislație favorabilă ecosistemelor naturale, legi proaste într-o societate puternică, o comunitate slăbită fără spirit civic dar cu legi proaste și o societate în derivă cu un cadru legislativ pozitiv și încurajator.

Fiecare grupă, un scenariu, un context.Pentru a contura imaginea viitorului în cadrul posibilelor comunități ale zonei, participanții au răspuns la mai multe întrebări care să oglindească viziunile proprii. S-a discutat despre situația agriculturii, despre viitorii proprietari ai pământurilor și modul în care acestea vor fi lucrate, hrana, managementul apei,creșterea populației sau descreșterea ei, modul de coalizare pentru acțiuni locale de dezvoltare sau din contră disoluția comunităților și individualizarea. Implementarea tehnologiei viitorului, și nu în ultimul rând dezvoltarea sau involuția turismului au fost și ele teme abordate în discuții. Toate acestea încadrate în pachete legislative slabe sau puternice, locale sau europene.

Fiecare grupă a constituit și prezentat viziunea sa în contextul societal ales.

O comunitate puternică poate face toate schimbările necesare pentru a asigura bunăstarea oamenilor ei! Este, poate, cea mai importantă concluzie a seminarului. Două dintre grupele de lucru au reliefat puternic faptul că în pofida legislației proaste, indiferent de nivelul de implementare (național sau la nivel UE), o comunitate puternică poate face față tuturor problemelor viitorului, indiferent de schimbările climatice prefigurate, problemele legate de managementul apei, a modului de procurare a hranei sau dezvoltarea turismului ca factor zonal de dezvoltare economică. Celelalte două grupe de lucru au arătat o mai slabă coeziune a societății în viitor, un trend negativ în soluționarea problemelor oamenilor și o mai slabă putere de a face față schimbărilor.

Aceste seminarii în care membrii comunității locale au oportunitatea de a analiza calitatea vieții, serviciile de ecosistem din zonă, dar mai ales modul în care se pot dezvolta pentru a genera un mai mare grad de bunăstare pentru toți membrii ei, sunt importante pentru a putea realiza politici de dezvoltare reale. Grupul Milvus prin proiectul său are în vedere consolidarea acestora prin găsirea celor mai viabile soluții pentru menținerea serviciilor de ecosistem, pentru asigurarea prosperității celor care trăiesc în regiune.

News - RO

Conferințele de încheiere ale proiectului „Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme din siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică”

Cum contribuie natura la dezvoltarea zonei tale?

Read more ...

 

Încotro ne vom îndrepta?

Noua noastră publicație prezintă posibilele scenarii de viitor din Valea Nirajului și a Târnavei Mici. Acest sumar este dedicat tuturor persoanelor care se gândesc responsabil la viitorul Văii Nirajului și a Târnavei Mici, acelora care cred în alternative reale de conservare a valorilor naturale și celor care prin activitățile lor de conștientizare pot acționa în cadrul comunităților locale din regiune.

Read more ...

 

Scopul și rezultatele intermediare în proiectul „Evaluarea și cartarea serviciilor de ecosistem în regiunea Niraj – Târnava Mică”

Freamătul brazilor,liniștea pădurilor, frumusețea peisajelor, apa proaspătă a izvoarelor, puterea de tămăduire a plantelor, cântecul divers al atâtor păsări, scăldatul în râurile sălbatice, grădinăritul pe un sol fertil și bun. Cui nu i-ar oferi fericire, cine nu ar aprecia aceste servicii de ecosistem?

Numim servicii de ecosistem acele „ servicii ” utile și deseori esențiale pe care natura le oferă societății. Aceste servicii sunt esențiale pentru comunități și economie, pentru buna funcționare a comunităților locale, menținerea bunăstării și pentru dezvoltare.

Citește mai departe...

 

Închipuiți-vă anul 2040!

Închipuiți-vă o lume nouă pe vechile meleaguri.

Instinctul v-ar spune că lucrurile s-au schimbat, copiii au crescut și sunt de aceeași vârstă ca și dumneavoastră, acum când citiți aceste rânduri, și trăiesc într-o lume în continuă schimbare. E mai cald, vremea este imprevizibilă, cu bruște și dese schimbări (de ex.: furtuni mari), toamna e mai caldă, iar zăpada abia dacă mai cade. Seceta e mai lungă, precipitații din ce în ce mai rare, schimbările climatice afectează drastic viața oamenilor!

Citește mai departe...

 

SAB 3

Schimbările climatice, Politica Agricolă Comună și schimbările demografice sunt principalii factori care influențează schimbarea peisajului și a serviciilor de ecosistem în regiunea Niraj – Târrnava Mică. Aceștia au fost identificați de participanții la cea de-a treia întâlnire a factorilor interesați (SAB) din cadrul proiectului ”Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme din siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Tîrnava Mică”.

Citește mai departe...

 

Seminar despre habitatele naturale și beneficiile lor la Sângeorgiul de Pădure, România

Factori interesațidin mai multe sectoare s-au întâlnit în luna decembrie la Sângeorgiu de Pădure, România, în cadrul proiectului „Evaluarea și cartarea serviciilor de ecosistem în regiunea Niraj – Târnava Mare”

Citește mai departe...

 

COMUNICAT DE PRESĂ - Servicii de ecosistem pentru o economie durabilă!

21.10.2015, Tg.Mureș

COMUNICAT DE PRESĂ

Primele întâlniri a factorilor interesaţi locali (stakeholders) din zona Niraj - Târnava Mică din cadrul proiectului Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj -Târnava Mică” au avut loc în cursul lunilor iulie – septembrie și au stabilit lista celor mai importante bunuri şi servicii de ecosistem din regiunea vizată. Acestea sunt: apa, turismul și identitatea locală, eroziunea solului, capacitatea de stocare a dioxidului de carbon, lemnul, mierea și polenizarea, fructele de pădure, dar și fânul.

Citește mai departe...

 

Servicii de ecosistem pentru o economie durabilă! - COMUNICAT DE PRESĂ

16.07. 2015, Tg.Mureș

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş în colaborare cu Academia Maghiară şi CEEweb for Biodiversity (o coaliţie europeană de organizaţii de mediu) lansează un proiect de cartare şi identificare a serviciilor ecosistemelor din situl Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică , rezultatele cercetării vor fi cuprinse într-un studiu privind contribuţia serviciilor ecosistemelor la principalele sectoare economice.

Citește mai departe...

 

Fânul- un alt serviciu de ecosistem propus de experții locali la cea de-a doua întâlnire a factorilor interesați

Pe data de 29 septembrie, nouă membri ai Consiliului de consultanță a părților interesate (SAB - au participat de la reprezentanți ai sectorului agricol, autorități locale la reprezentanți din turism) s-au alăturat echipei noastre de experți pentru a aprofunda cunoștințele despre serviciile locale de ecosistem. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate rezultatele de până acum a evaluărilor, preferințele rezultate, materialele de comunicare, rapoartele statistice și analiza politicilor.

Citește mai departe...

 

Sondaj de opinie

Apa, identitatea locală, turismul și protecția împotriva scimbărilor climatice sunt cele mai importante servicii de ecosistem! 300 de persoane au fost chestionate de către stundeți în timpul festivalurilor care au avut loc pe Valea Nirajului și Târnavei.

Citește mai departe...

 

Prima întâlnire SAB

Care sunt cele mai importante servicii ecosistemice din regiunea Niraj-Târnava Mică? Prima întâlnire SAB a adus raspunsuri interesante: localnicii văd un potențial mare, dar neexploatat, în turism. Pe data de 1 iulie, SAB s-a reunit în prima sa întâlnire în cadrul proiectului recent lansat “Cartografierea și Evaluarea Serviciilor Ecosistemice în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj-Târnava Mică”. Serviciile ecosistemice sunt totalitatea beneficiilor tangible și intangibile pe care ecosistemele naturale sau modificate de către oameni le furnizează societății și care, de altfel sunt vitale pentru bunăstarea omenirii.

Citește mai departe...

 

Servicii de ecosistem pentru o economie durabilă!

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş în colaborare cu Academia Maghiară şi CEEweb for Biodiversity (o coaliţie europeană de organizaţii de mediu) lansează un proiect de cartare şi identificare a serviciilor ecosistemelor din situl Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică. Rezultatele cercetării vor fi cuprinse într-un studiu privind contribuţia serviciilor ecosistemelor la principalele sectoare economice.

Citește mai departe...