Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş în colaborare cu Academia Maghiară şi CEEweb for Biodiversity (o coaliţie europeană de organizaţii de mediu) lansează un proiect de cartare şi identificare a serviciilor ecosistemelor din situl Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică. Rezultatele cercetării vor fi cuprinse într-un studiu privind contribuţia serviciilor ecosistemelor la principalele sectoare economice.
Proiectul cu titlul “Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj-Târnava Mică” beneficiază de o finanțare nerambursabilă prin Granturi SEE în cadrul programului RO02 „Biodiversitate și Servicii ale Ecosistemelor”. Operatorul de program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
La conferinţa de presă de lansare a proiectului a participat un reprezentant al Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, d-l Rareş Bonifate, reprezentanţi ai partenerilor, doamnele – Óhegyi Erzsébet şi Sarolta Tripolszky din partea CEEweb for Biodiversity şi echipa de managent a proiectului – Kelemen Katalin, Papp Judith şi Kelemen A. Márton.
Componenta de comunicare a proiectului are ca prim scop îmbunătăţirea gradului de conştientizare a factorilor implicaţi (fermieri, autorităţi regionale, locale, IMM-uri, populaţia din zona proiectului) cu privire la contribuția serviciilor ecosistemelor în principalele sectoare economice și importanța susținerii acestor servicii în integritatea lor (implicit menținerea ecosistemelor într-o stare de conservare favorabilă).
Potenţialul socio-ecologic al zonei poate dezvolta o economie verde bazată pe utilizarea sustenabilă şi corectă a ecosistemelor. De exemplu: peisajele naturale şi seminaturale formate de o agricultură extensivă în combinaţie cu existenţa habitatelor naturale oferă condiții ideale pentru dezvoltarea turismului într-o manieră care să nu aducă prejudicii serviciilor de ecosistem.