Freamătul brazilor,liniștea pădurilor, frumusețea peisajelor, apa proaspătă a izvoarelor, puterea de tămăduire a plantelor, cântecul divers al atâtor păsări, scăldatul în râurile sălbatice, grădinăritul pe un sol fertil și bun. Cui nu i-ar oferi fericire, cine nu ar aprecia aceste servicii de ecosistem?
Numim servicii de ecosistem acele „servicii” utile și deseori esențiale pe care natura le oferă societății. Aceste servicii sunt esențiale pentru comunități și economie, pentru buna funcționare a comunităților locale, menținerea bunăstării și pentru dezvoltare.
De ce este nevoie de evaluarea și cartarea acestor servicii de ecosistem în regiunea Niraj – Târnava Mică?
Frumusețea zonei, valoarea naturală ridicată, numeroasele habitate mozaicate furnizează remarcabile servicii de ecosistem, parte din moștenirea culturală a zonei, de care localnicii sunt foarte mândrii.Aceste servicii sunt constant în pericol, pierderea lor ar însemna un impact negativ asupra economiei și comunității. Scopul acestui proiect este să atragem atenția celor care se folosesc de aceste servicii, celor cu putere de decizie la nivelul local și național, asupra acestor valori și a pericolelor de a le pierde. Mai mult, dorim să subliniem importanța esențială a includerii acestora în procesul de luare a deciziilor.
Ce sondaje au avut loc? La ce concluzii am ajuns până acum?
În cadrul unui sondaj de opinie realizat cu instrumentele studiilor sociale am realizat mai multe interviuri în regiunea Niraj – Târnava Mică cu scopul de a afla care sunt cele mai importante servicii de ecosistem pentru locuitori, cele mai des folosite în ultimii ani, în ultimele decenii.
În analiza calitativă a interviurilor s-au luat în considerare 47 de servicii de ecosistem diferite, acestea au fost grupate prin discuții interactive, de către un Consiliu al factorilor interesați, în 12 servicii (plante sălbatice, protecția împotriva schimbărilor climatice, material lemnos, managemntul apei, livezi extensive, vânatul și vânătoarea, turismul, solul, polenizarea și mierea, fânul și iarba, protecția împotriva eroziunii, identitatea locală). Următorul pas a fost realizarea unor materiale grafice cu aceste 12 servicii de ecosistem, astfel participanții la interviu au avut posibilitatea de a alege cele mai des folosite servicii, dar și să le ordoneze în funcție de importanța acordată.
În total, pe teren au fost realizate 310 interviuri în urma cărora s-a realizat un studiu de evaluare a preferințelor localnicilor.
Care sunt cele mai relevante întrebări despre folosirea peisajului și schimbările societății – agriculturii, pe baza interviurilor realizate?
Agricultura, lund în considerare structura agricolă și folosința peisajului (și aici vorbim despre structura peisajului) trec continuu prin schimbări. În viața fermierilor, un rol din ce în ce mai mare îl joacă subvențiile agrare care favorizează marii agricultori în detrimentul celor mici, aceștia luptându-se cu sarcinile administrative. În consecință, acapararea pământurilor are ca și consecință scăderea mozaicității peisajului. Agricultorii îmbătrânesc, iar agricultura nu este atrăgătoare pentru tineri, aceștia mai degrabă își caută locuri de muncă la oraș sau pleacă în străinătate.
Efectivele de pășunat, în special numărul oilor este în creștere, deși regiunea este propice bovinelor.
În privința silviculturii, în timpul interviurilor, oamenii și-au exprimat îngrijorările puternice cu privire la defrișări, care din punctul lor de vedere s-au intensificat în ultima perioadă.
Intervievații s-au plâns și de numărul mare de animale sălbatice și prejudiciile cauzate de acestea.
Cât despre managementul apei, o mare parte din intervievați au fost de părere că intervențiile pe râuri au stricat peisajul, dar și funcția culturală și ecologică a acestora.
Care sunt direcțiile de dezvoltare propuse de localnici?
Din punctul de vedere al localnicilor, crearea de locuri de muncă, rămânerea tinerilor în zonă este văzută ca o modalitate de dezvoltare locală. Ar fi nevoie de susținerea micilor fermieri, dar și înființarea de întreprinderi de prelucrarea a materiilor prime locale.O mare parte din cei intervievați văd o oportunitate neexploatată în dezvoltarea turismului natural și cultural.
Cum putem ajuta?
În cursul studiilor ne-am familiarizat cu zona și caracteristicile ei. Pe baza cunoștințelor localnicilor am desemnat câțiva indicatori și am elaborat un scenariu pe termen lung. Pe baza experiențelor colectate și prelucrate, vom elabora propuneri cu privire la dezvoltarea viitoare a zonei. Sperăm că acestea vor influența pozitiv factorii de decizie oficiali.