Parteneri: Asociația Grupul Milvus

Milvus logo

Parteneri: EEA Grants

EEA logo

Parteneri: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Goverment logo

Parteneri: MTA Ökológiai Munkacsoport

MTA logo

CEEweb a Biológiai Sokféleségért

CeeWeb logo

Header link

Language Switcher - RO

Scopul și rezultatele intermediare în proiectul „Evaluarea și cartarea serviciilor de ecosistem în regiunea Niraj – Târnava Mică”

Freamătul brazilor,liniștea pădurilor, frumusețea peisajelor, apa proaspătă a izvoarelor, puterea de tămăduire a plantelor, cântecul divers al atâtor păsări, scăldatul în râurile sălbatice, grădinăritul pe un sol fertil și bun. Cui nu i-ar oferi fericire, cine nu ar aprecia aceste servicii de ecosistem?

Numim servicii de ecosistem acele „servicii” utile și deseori esențiale pe care natura le oferă societății. Aceste servicii sunt esențiale pentru comunități și economie, pentru buna funcționare a comunităților locale, menținerea bunăstării și pentru dezvoltare.

De ce este nevoie de evaluarea și cartarea acestor servicii de ecosistem în regiunea Niraj – Târnava Mică?

Frumusețea zonei, valoarea naturală ridicată, numeroasele habitate mozaicate furnizează remarcabile servicii de ecosistem, parte din moștenirea culturală a zonei, de care localnicii sunt foarte mândrii.Aceste servicii sunt constant în pericol, pierderea lor ar însemna un impact negativ asupra economiei și comunității. Scopul acestui proiect este să atragem atenția celor care se folosesc de aceste servicii, celor cu putere de decizie la nivelul local și național, asupra acestor valori și a pericolelor de a le pierde. Mai mult, dorim să subliniem importanța esențială a includerii acestora în procesul de luare a deciziilor.

Ce sondaje au avut loc? La ce concluzii am ajuns până acum?

În cadrul unui sondaj de opinie realizat cu instrumentele studiilor sociale am realizat mai multe interviuri în regiunea Niraj – Târnava Mică cu scopul de a afla care sunt cele mai importante servicii de ecosistem pentru locuitori, cele mai des folosite în ultimii ani, în ultimele decenii.

În analiza calitativă a interviurilor s-au luat în considerare 47 de servicii de ecosistem diferite, acestea au fost grupate prin discuții interactive, de către un Consiliu al factorilor interesați, în 12 servicii (plante sălbatice, protecția împotriva schimbărilor climatice, material lemnos, managemntul apei, livezi extensive, vânatul și vânătoarea, turismul, solul, polenizarea și mierea, fânul și iarba, protecția împotriva eroziunii, identitatea locală). Următorul pas a fost realizarea unor materiale grafice cu aceste 12 servicii de ecosistem, astfel participanții la interviu au avut posibilitatea de a alege cele mai des folosite servicii, dar și să le ordoneze în funcție de importanța acordată.

În total, pe teren au fost realizate 310 interviuri în urma cărora s-a realizat un studiu de evaluare a preferințelor localnicilor.

Care sunt cele mai relevante întrebări despre folosirea peisajului și schimbările societății – agriculturii, pe baza interviurilor realizate?

Agricultura, lund în considerare structura agricolă și folosința peisajului (și aici vorbim despre structura peisajului) trec continuu prin schimbări. În viața fermierilor, un rol din ce în ce mai mare îl joacă subvențiile agrare care favorizează marii agricultori în detrimentul celor mici, aceștia luptându-se cu sarcinile administrative. În consecință, acapararea pământurilor are ca și consecință scăderea mozaicității peisajului. Agricultorii îmbătrânesc, iar agricultura nu este atrăgătoare pentru tineri, aceștia mai degrabă își caută locuri de muncă la oraș sau pleacă în străinătate.

Efectivele de pășunat, în special numărul oilor este în creștere, deși regiunea este propice bovinelor.

În privința silviculturii, în timpul interviurilor, oamenii și-au exprimat îngrijorările puternice cu privire la defrișări, care din punctul lor de vedere s-au intensificat în ultima perioadă.

Intervievații s-au plâns și de numărul mare de animale sălbatice și prejudiciile cauzate de acestea.

Cât despre managementul apei, o mare parte din intervievați au fost de părere că intervențiile pe râuri au stricat peisajul, dar și funcția culturală și ecologică a acestora.

Care sunt direcțiile de dezvoltare propuse de localnici?

Din punctul de vedere al localnicilor, crearea de locuri de muncă, rămânerea tinerilor în zonă este văzută ca o modalitate de dezvoltare locală. Ar fi nevoie de susținerea micilor fermieri, dar și înființarea de întreprinderi de prelucrarea a materiilor prime locale.O mare parte din cei intervievați văd o oportunitate neexploatată în dezvoltarea turismului natural și cultural.

Cum putem ajuta?

În cursul studiilor ne-am familiarizat cu zona și caracteristicile ei. Pe baza cunoștințelor localnicilor am desemnat câțiva indicatori și am elaborat un scenariu pe termen lung. Pe baza experiențelor colectate și prelucrate, vom elabora propuneri cu privire la dezvoltarea viitoare a zonei. Sperăm că acestea vor influența pozitiv factorii de decizie oficiali.

News - RO

Conferințele de încheiere ale proiectului „Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme din siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică”

Cum contribuie natura la dezvoltarea zonei tale?

Read more ...

 

Încotro ne vom îndrepta?

Noua noastră publicație prezintă posibilele scenarii de viitor din Valea Nirajului și a Târnavei Mici. Acest sumar este dedicat tuturor persoanelor care se gândesc responsabil la viitorul Văii Nirajului și a Târnavei Mici, acelora care cred în alternative reale de conservare a valorilor naturale și celor care prin activitățile lor de conștientizare pot acționa în cadrul comunităților locale din regiune.

Read more ...

 

Scopul și rezultatele intermediare în proiectul „Evaluarea și cartarea serviciilor de ecosistem în regiunea Niraj – Târnava Mică”

Freamătul brazilor,liniștea pădurilor, frumusețea peisajelor, apa proaspătă a izvoarelor, puterea de tămăduire a plantelor, cântecul divers al atâtor păsări, scăldatul în râurile sălbatice, grădinăritul pe un sol fertil și bun. Cui nu i-ar oferi fericire, cine nu ar aprecia aceste servicii de ecosistem?

Numim servicii de ecosistem acele „ servicii ” utile și deseori esențiale pe care natura le oferă societății. Aceste servicii sunt esențiale pentru comunități și economie, pentru buna funcționare a comunităților locale, menținerea bunăstării și pentru dezvoltare.

Citește mai departe...

 

Închipuiți-vă anul 2040!

Închipuiți-vă o lume nouă pe vechile meleaguri.

Instinctul v-ar spune că lucrurile s-au schimbat, copiii au crescut și sunt de aceeași vârstă ca și dumneavoastră, acum când citiți aceste rânduri, și trăiesc într-o lume în continuă schimbare. E mai cald, vremea este imprevizibilă, cu bruște și dese schimbări (de ex.: furtuni mari), toamna e mai caldă, iar zăpada abia dacă mai cade. Seceta e mai lungă, precipitații din ce în ce mai rare, schimbările climatice afectează drastic viața oamenilor!

Citește mai departe...

 

SAB 3

Schimbările climatice, Politica Agricolă Comună și schimbările demografice sunt principalii factori care influențează schimbarea peisajului și a serviciilor de ecosistem în regiunea Niraj – Târrnava Mică. Aceștia au fost identificați de participanții la cea de-a treia întâlnire a factorilor interesați (SAB) din cadrul proiectului ”Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme din siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Tîrnava Mică”.

Citește mai departe...

 

Seminar despre habitatele naturale și beneficiile lor la Sângeorgiul de Pădure, România

Factori interesațidin mai multe sectoare s-au întâlnit în luna decembrie la Sângeorgiu de Pădure, România, în cadrul proiectului „Evaluarea și cartarea serviciilor de ecosistem în regiunea Niraj – Târnava Mare”

Citește mai departe...

 

COMUNICAT DE PRESĂ - Servicii de ecosistem pentru o economie durabilă!

21.10.2015, Tg.Mureș

COMUNICAT DE PRESĂ

Primele întâlniri a factorilor interesaţi locali (stakeholders) din zona Niraj - Târnava Mică din cadrul proiectului Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj -Târnava Mică” au avut loc în cursul lunilor iulie – septembrie și au stabilit lista celor mai importante bunuri şi servicii de ecosistem din regiunea vizată. Acestea sunt: apa, turismul și identitatea locală, eroziunea solului, capacitatea de stocare a dioxidului de carbon, lemnul, mierea și polenizarea, fructele de pădure, dar și fânul.

Citește mai departe...

 

Servicii de ecosistem pentru o economie durabilă! - COMUNICAT DE PRESĂ

16.07. 2015, Tg.Mureș

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş în colaborare cu Academia Maghiară şi CEEweb for Biodiversity (o coaliţie europeană de organizaţii de mediu) lansează un proiect de cartare şi identificare a serviciilor ecosistemelor din situl Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică , rezultatele cercetării vor fi cuprinse într-un studiu privind contribuţia serviciilor ecosistemelor la principalele sectoare economice.

Citește mai departe...

 

Fânul- un alt serviciu de ecosistem propus de experții locali la cea de-a doua întâlnire a factorilor interesați

Pe data de 29 septembrie, nouă membri ai Consiliului de consultanță a părților interesate (SAB - au participat de la reprezentanți ai sectorului agricol, autorități locale la reprezentanți din turism) s-au alăturat echipei noastre de experți pentru a aprofunda cunoștințele despre serviciile locale de ecosistem. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate rezultatele de până acum a evaluărilor, preferințele rezultate, materialele de comunicare, rapoartele statistice și analiza politicilor.

Citește mai departe...

 

Sondaj de opinie

Apa, identitatea locală, turismul și protecția împotriva scimbărilor climatice sunt cele mai importante servicii de ecosistem! 300 de persoane au fost chestionate de către stundeți în timpul festivalurilor care au avut loc pe Valea Nirajului și Târnavei.

Citește mai departe...

 

Prima întâlnire SAB

Care sunt cele mai importante servicii ecosistemice din regiunea Niraj-Târnava Mică? Prima întâlnire SAB a adus raspunsuri interesante: localnicii văd un potențial mare, dar neexploatat, în turism. Pe data de 1 iulie, SAB s-a reunit în prima sa întâlnire în cadrul proiectului recent lansat “Cartografierea și Evaluarea Serviciilor Ecosistemice în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj-Târnava Mică”. Serviciile ecosistemice sunt totalitatea beneficiilor tangible și intangibile pe care ecosistemele naturale sau modificate de către oameni le furnizează societății și care, de altfel sunt vitale pentru bunăstarea omenirii.

Citește mai departe...

 

Servicii de ecosistem pentru o economie durabilă!

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş în colaborare cu Academia Maghiară şi CEEweb for Biodiversity (o coaliţie europeană de organizaţii de mediu) lansează un proiect de cartare şi identificare a serviciilor ecosistemelor din situl Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică. Rezultatele cercetării vor fi cuprinse într-un studiu privind contribuţia serviciilor ecosistemelor la principalele sectoare economice.

Citește mai departe...