Partnerek: Milvus Csoport Egyesület

Milvus logo

Partnerek: EEA Grants

EEA logo

Partnerek: Környezetvédelmi Minisztérium

Goverment logo

Partnerek: MTA Ökológiai Munkacsoport

MTA logo

CEEweb a Biológiai Sokféleségért

CeeWeb logo

Header link

Language Switcher - RO

Összefoglaló néven ökoszisztéma szolgáltatásoknak nevezzük mindazokat a hasznos és gyakran létfontosságú „szolgáltatásokat”, amelyeket a természet a társadalom számára nyújt. E szolgáltatások nélkülözhetetlenek a társadalom és a gazdaság, ezen belül a helyi közösségek egészséges működéséhez. Ennek ellenére rohamosan veszítjük el őket. Elvesztésük miatt akár 14,6 millió munkahelytől, vagy akár a GDP 7%-ától is elbúcsúzhatunk az Európai Unión belül.

A Nyárád és a Kis-Küküllő menti területek természeti öröksége, a békászó sas, a haris, a vidra, a különböző orchidea fajok, a fajgazdag legelők és rétek csak pár példája a táj európai szinten kimagasló értékeinek. A vidék szépsége, a magas természetességű, mozaikos élőhelyek számos kiemelkedő ökoszisztéma szolgáltatást nyújtanak, amelyre méltán büszkék az itt élők, és amelyek közös kulturális örökségünk részei.

A projekt célja felmérni és térképen megjeleníteni a Nyárád és a Kis-Küküllő menti mintaterület legfontosabb ökoszisztéma szolgáltatásait, annak érdekében, hogy azokat megfelelően figyelembe vegyék a döntéshozatali folyamatokban. A helyi viszonyok megértését a térség legfontosabb jellemzőiről egy, a tágabb jogi környezetről készült tanulmány segíti. A kiválasztott szolgáltatásokra mérőszámokat dolgozunk ki a helyiek tudására alapozva, végül pedig hosszú távú jövőképeket vázolunk fel.