Conceptul de servicii de ecosistem a fost popularizat în lumea academică odată cu publicarea Evaluării Milenare a Ecosistemelor din 2005. La scurt timp, politicile pentru biodiversitate au integrat serviciile de ecosistem la nivel Comunitar şi internaţional. Totodată, o nouă entitate interguvernamentală a fost înfiinţată cu scopul de a integra acest concept în procesul de luare a deciziilor (Panoul Interguvernamental pentru Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice, http://www.ipbes.net/). Strategia pentru Biodiversitate a României urmează modelul Strategiei pentru Biodiversitate a Convenţiei pentru Diversitatea Biologică şi a Strategiei Europene pentru Biodiversitate până în 2020. Aceste documente specifică, printre altele, necesitatea evaluării serviciilor de ecosistem, utilizarea acestora într-un mod durabil, prevenirea pierderii acestora, internalizarea lor şi integrarea acestora în procesul de luare a deciziilor.
La nivel sectorial, analizăm cum anumite servicii de ecosistem contribuie la profitabilitatea şi durabilitatea unor sectoare ca silvicultura, agricultura, pescuitul, turismul, precum și rolurile pe care aceste sectoare le au în ecuația protejării serviciilor de ecosistem pentru a asigura că acestea vor fi operaționale în viitor.
La nivel regional și național, vom analiza gradul de integrare a conceptului de conservare a serviciilor de ecosistem în legislația națională curentă, identificând soluții pentru a stopa deteriorarea ecosistemelor și serviciilor acestora și vom propunem recomandări pentru dezvoltarea și implementarea de politici relevante.
La nivel comunitar (al Uniunii Europene), contribuim la așa numitul proces de Cartografiere și Evaluare a Ecosistemelor și Serviciilor de Ecosistem Europene (Mapping and Assessment of Ecosystems and Ecosystem Services - MAES), care este parte din obiectivul 2 al Strategiei Europene pentru Biodiversitate până în 2020. Prin prisma furnizării unui caz de studiu real pentru procesul MAES, proiectul de față este primul de acest gen din România, iar concluziile și recomandările rezultate de pe urma lui pot contribui semnificativ la implementarea viitoare a cartografierii serviciilor de ecosistem în Europa.