Partnerek: Milvus Csoport Egyesület

Milvus logo

Partnerek: EEA Grants

EEA logo

Partnerek: Környezetvédelmi Minisztérium

Goverment logo

Partnerek: MTA Ökológiai Munkacsoport

MTA logo

CEEweb a Biológiai Sokféleségért

CeeWeb logo

Header link

Language Switcher - RO

NEWS-HU

„Ökoszisztéma szolgáltatások felmérése és értékelése a Nyárád és Kis-Küküllő menti Natura 2000-es területeken” projekt záró konferenciái

Hogyan járulhat hozzá a természet egy régió fejlődéséhez?

Read more ...

 

Merre előre?

Új kiadványunk a Nyárád és Kis-Küküllő Mente lehetséges jövőképeit mutatja be. Rövid összefoglalónkat ajánljuk mindazoknak, akik felelősen gondolkodnak a Nyárád- és Kis-Küküllő mente jövőjéről, szeretnének a természeti értékek megóvására reális alternatívát látni, és tudatos tevékenységeik által hatással lenni a térség életére.

Bővebben...

 

Az „Ökoszisztéma szolgáltatások felmérése és térképezése a Nyárád és Kis-Küküllő menti Natura 2000 területeken” c. projekt célja és eddigi eredményei

Fenyvesek zúgása, erdők csendje, a táj szépsége, források friss vize, növények gyógyító ereje, a méz édessége, madarak énekének sokféle szólama, fürdőzés a folyók szabályozatlan partján, kertészkedés a jó minőségű földeken. Kinek ne okoznának örömet, kinek ne lennének fontosak ezek az ökoszisztéma szolgáltatások?

Bővebben...

 

Képzeljük el a 2040-es évet!

Képzeljünk el egy új világot, egy új világot a régi tájakon!

Ösztöneink azt súgják, hogy megváltozott a világ, a gyerekek felnőttek - annyi idősek, mint most Ön, amikor e sorokat olvassa – és folyamatosan változó körülmények között próbálnak boldogulni. Melegebb van, az időjárás kiszámíthatatlan és szélsőséges (pl. hatalmas viharok vannak), az ősz melegebb, havat pedig már alig lehet látni, kevés és egyenlőtlenül eloszlott a csapadék, a klímaváltozás erőteljesen befolyásolja az emberek életét.

Bővebben...

 

Klímaváltozás, Közös Agrárpolitika és demográfiai változások - Mi a közös bennük?

A klímaváltozás, a Közös Agárpolitika és a demográfiai változások befolyásolják leginkább a tájhasználati kérdéseket és az ökoszisztéma-szolgáltatásokat a Nyárád és a Kis-Küküllő térségében – ezt állapították meg a harmadik Érdekképviseleti találkozón Marosvásárhelyen.

Bővebben...

 

Műhelymunka az élőhelyekről és hasznukról Erdőszentgyörgyön

2015 december

Az ökoszisztéma szolgáltatások felmérése érdekében megvalósuló Niraj-MAES projekt keretében decemberben különféle ágazati képviselők találkoztak egymással a Milvus Csoport és az MTA-ÖK vezetésével Erdőszentgyörgyön.

Bővebben...

 

Zajlik az ökoszisztéma szolgáltatások felmérése Nyárád és Kis-Küküllő mentén! - Sajtóközlemény

2015. 10. 21., Marosvásárhely

Sajtóközlemény letöltése

Szeptember végéig kétszer ülésezett az a tanácsadó testület, ami az idén kezdődött az “Ökoszisztéma szolgáltatások felmérése és térképezése a Nyárád- és Kis-Küküllő menti Natura 2000” területeken című projektet segíti. A lakossági felmérések és a tanácsadó testület tagjainak szakmai hozzájárulásának köszönhetően kiválasztásra kerültek azok, a helyileg fontos ökoszisztéma szolgáltatások, amelyeket a kutatásban részt vevő partnerek részletesebben vizsgálni fognak.

Bővebben...

 

Ökoszisztéma szolgáltatások egy fenntartható gazdaságért! - Sajtótájékoztató

2015.07.16., Marosvásárhely

Sajtótájékoztató letöltése

A „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjával és a CEEweb for Biodiversity (környezetvédelmi szervezetek közép-kelet-európai hálózata) nemzetközi szervezettel együttműködve, egy, az ökoszisztéma szolgáltatásokat azonosító és feltérképező projektet indít útjára a Nyárád és Kis-Küküllő menti Natura 2000-es területeken. A kutatás eredményei egy tanulmány keretében kerülnek összegzésre, mely az ökoszisztéma szolgáltatások összefüggéseit vizsgálja a gazdaság különböző ágazataival.

Bővebben...

 

Újabb elem az ökoszisztéma szolgáltatások listáján: a széna. A második tanácsadó testületi ülésről röviden (SAB II)

Szeptember 29-én kilenc Tanácsadó T estületi tag segítette a MAES projektet vezető szakemberek munkáját a helyi ökoszisztéma szolgáltatásokról szóló tárgyalás során. A tanácsadók szakterülete az első üléshez hasonlóan széles kört fedett le; a mezőgazdaság, a turizmus és a helyi hatóságok is képviseltették magukat.

Bővebben...

 

Közvélemény-kutatás a térségben

Több, mint 300 Nyárád és Küküllő-mentén élőt és a térségbe látogatót kérdeztek meg diákok és egyetemisták egy kérdőív segítségével arról, számukra mik a legfontosabb természet által nyújtotta szolgáltatások. Az eredmény szerint a víz, a helyi identitás, turizmus és a klímaváltozás elleni védelem számít a legjobban.

Bővebben...

 

Első tanácsadó testületi ülés (SAB)

Mely ökoszisztéma szolgáltatások kapták az első helyeket a Nyárád- és a Kis-Küküllő mentén ?

Tanulságos eredményeket hozott az első Érdekképviseleti Tanácsadó Testületi ülés Marosvásárhelyen. A helyiek a turizmusban látják a terület egyik legnagyobb - még kiaknázatlan – ökoszisztéma szolgáltatását.

Bővebben...